
Zgodnie z § 7 ust. 1 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 29 stycznia 2013 roku w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i wynosi 30 zł za dobę podróży, przy czym pracodawca może wypłacać dietę w kwocie wyższej niż określona w rozporządzeniu.
W przypadku gdy pracodawca zapewni pracownikowi bezpłatne wyżywienie, wysokość diety ulega odpowiedniemu zmniejszeniu. Kwota diety ulega zmniejszeniu w następujący sposób - posiłek stanowi odpowiednio:
- śniadanie - 25% diety;
- obiad - 50% diety;
- kolacja - 25% diety (§ 7 ust. 4 rozporządzenia).
Na zasadach określonych powyżej wysokość diety ulega zmniejszeniu również w przypadku korzystania przez pracownika z usługi hotelarskiej, w ramach której zapewniono wyżywienie (§ 7 ust. 5 rozporządzenia).
- Zleceniobiorca z Ukrainy - jakie obowiązki ma płatnik?
- Podatek dochodowy w przypadku świadczeń z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy przyznawanych zleceniobiorcom
- Rabat uzyskany przez pracownika na zakup towarów lub usług pracodawcy a podatek dochodowy od osób fizycznych
- Pracownicze koszty uzyskania przychodu, jeżeli przychody pochodzą z więcej niż jednego stosunku pracy
- Rekompensata kosztów zużycia sprzętu i narzędzi podczas pracy zdalnej a podatek dochodowy od osób fizycznych